Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Január 18. 06:00, hétfő | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Szlovénia enyhíthet, Horvátország várhatóan február közepéig meghosszabbítja a korlátozásokat

Szlovénia enyhíthet, Horvátország várhatóan február közepéig meghosszabbítja a korlátozásokat

Szlovénia enyhíthet a szigorításokon, Horvátország várhatóan február közepéig meghosszabbítja a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat - írta a helyi sajtó vasárnap.

A Ljubljana által közzétett adatok szerint szombaton 569-cel, 149 ezer 131-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Szlovéniában. Elhunyt újabb 40 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3180-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1220-an vannak kórházban, 188-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 23 ezer 851.

Az utóbbi egy hét adatai alapján 1366-ra csökkent a napi esetszám átlaga, ez már megközelíti azt a határt, amely alapján a szlovén kormány enyhíthet a járványügyi intézkedéseken. A kabinet a múlt héten fogadta el azt az ütemtervet, amelynek értelmében ha heti bontásban 1350 alá csökken az új fertőzöttek, valamint 1200 alá a kórházban kezelt betegek száma, kinyithatnak az óvodák és megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák első három osztályában, valamint a laboratóriumi gyakorlatok az egyetemisták számára. Kinyithatnak a múzeumok, a könyvtárak, a galériák, az autószerelők és más hasonló szolgáltatók, továbbá néhány üzlet. Engedélyezhetik a nyílt téri, érintkezés nélküli sportolást, beleértve a síelést is.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 379 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma elérte a 224 ezer 954-et. Szombaton 28 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4616-ra emelkedett. Kórházban 1761 beteget ápolnak, közülük 147-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 4058.

Bár Horvátországban október óta nem regisztráltak ilyen kevés fertőzöttet naponta, mint az elmúlt egy héten, a válságstáb nem tervezi a korlátozások feloldását, várhatóan február közepéig vagy március végéig meghosszabbítja azokat.

Hétfőtől viszont visszatérhetnek az iskolapadokba az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiba járó, továbbá az érettségi előtt álló diákok. A felsőtagozatosok és a többi középiskolai tanuló számára online oktatást rendeltek el.

Horvátországban eddig 45 ezer 710, Szlovéniában 41 ezer 439 embert oltottak be a koronavírus ellen, zömében egészségügyi dolgozókat, szociális- is idősotthonok lakóit és dolgozóit, valamint idősebb és krónikus betegeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése