Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Február 03. 14:14, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Terrorista jellegű támadás történt Párizsban a Louvre-nál

Terrorista jellegű támadás történt Párizsban a Louvre-nál

Láthatóan \"terrorista jellegű támadás\" történt a Louvre Múzeumánál pénteken Párizsban - jelentette ki Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök.

Pierre-Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivője pedig arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy egyelőre sem a támadó személyazonossága, sem állampolgársága nem ismert.

A támadás délelőtt 10 órakor történt, a múzeum alatt található Carrousel du Louvre bevásárlóközpont bejáratánál. Egy hátizsákos férfi a mozgólépcsőn leérve késsel támadt négy járőröző rendőrre, s az egyiket könnyebben megsebesítette a fejbőrén. Válaszul az egyik katona öt lövést adott le a támadóra, aki a hasán súlyosan megsérült - mondta a helyszínen Michel Cadot párizsi prefektus.

A férfinál két kés volt. A rendőrfőnök arról számolt be, hogy a támadó machetével támadt, és rávetette magát a katonára. Hozzátette, hogy a férfinak egyértelműen támadó szándéka volt, a támadás közben azt kiabálta, hogy "Allahu akbar!" (Allah a leghatalmasabb). Az elkövetőt kórházba szállították, magánál van, de délután műtétet hajtanak rajta végre, egyelőre nincs kihallgatható állapotban.

A hátizsákokat átvizsgálták a nyomozók, nem találtak bennük robbanószerkezeteket, sem iszlamista röplapot vagy más iszlamizmusra utaló tárgyat.

"Láthatóan terrorista jellegű" támadás történt a kormányfő szerint. "Óvatosan kell fogalmazni, de ezt az információt kaptam" - tette hozzá egy vidéki látogatáson, utalva arra, hogy Franciaországban továbbra is nagyon magas a terrorfenyegettség.

Az elmúlt két évben a sorozatos iszlamista merényletekben 238-an vesztették életüket országszerte, a támadásokat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.

A Louvre előtti támadás ügyében a párizsi ügyész terrorelhárítási részlege indított vizsgálatot terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet gyanújával.

A múzeumban a támadás pillanatában mintegy ezren, tartózkodtak, őket az épület egyik biztonságos szárnyába kísérték, ahonnan két órával később, miután egyesével mindenkit átvizsgáltak, kisebb csoportokban engedték ki őket.

A világ leglátogatottabb múzeumának környékét, ahol naponta több tízezer párizsi és külföldi turista fordul meg, és a környékbeli metrómegállókat lezárta a rendőrség.

"Súlyos közbiztonsági esemény Párizsban, a Louvre negyedben, a biztonság erők beavatkozása előnyt élvez" - írta a Twitteren nem sokkal a támadást követően a belügyminisztérium. A biztonsági készültséget nem sokkal dél után részben feloldották, miután a rendőrség megbizonyosodott arról, hogy a támadónak nem voltak a környéken tettestársai. Egy embert előállítottak, de nem sokkal később elengedték, miután kiderült, turista és nincs köze a támadáshoz. A Louvre azonban továbbra is zárva van.

Franciaországban a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletek óra rendkívüli állapot van érvényben, s a rendőrök munkáját országszerte mintegy 7 ezer katona segíti az utcákon és a kiemelt védettséget élvező közintézmények biztosításában. Közülük 3500-an Párizsban és környékén járőrőznek.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet kiemelt célpontjának számít az Irakban és Szíriában a terrorizmus visszaszorítást célzó nemzetközi koalícióban szerepet vállaló Franciaország. A terrorszervezet arra szólítja fel rendszeresen a tagjait, hogy mindenhol csapjanak le a "hitetlenekre". Az iszlamista harcokból hazatérő európai állampolgárait pedig arra buzdítja, hogy Európában kövessenek el támadásokat. A rendőrök és a katonák kiemelt célpontjai a dzsihadista támadóknak, miután az öngyilkos merénylők célja, hogy a hatóságok beavatkozásában "mártírhalált" haljanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése