Városlista
2022. november 27, vasárnap - Virgil

Hírek

2015. December 08. 07:47, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Terrorizmus - Drónokkal figyeltetnék a veszélyes iszlamistákat a német szociáldemokraták

Terrorizmus - Drónokkal figyeltetnék a veszélyes iszlamistákat a német szociáldemokraták

Németországban a szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti (Bundestag-) frakciója szerint drónokat is be kellene vetni a terrorcselekmények elkövetésére hajlamos szélsőséges iszlamistaként számon tartottak megfigyelésére.

A Die Welt című lap hétfői beszámolja szerint a jobbközép CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó baloldali párt igyekszik átvenni a kezdeményezést a koalíciós társtól az Iszlám Állam (IÁ) novemberi párizsi terrortámadásai nyomán a belbiztonságról elindult politikai-közéleti vitában. Ezt szolgálja a Bundestag-frakció javaslatcsomagja, amely szerint a közveszélyes iszlamisták jelenleg 420 fős csoportjának ellenőrzésére és az új típusú, egyszerre több helyszínen zajló és akár napokig tartó terrortámadások megelőzésére a biztonsági szervek megerősítése mellett egy sor új eszközt, lehetőséget is be kellene vezetni.

Így például a terrorgyanús iszlamisták rendkívüli sok embert - fejenként nagyjából 30 képzett szakembert - igénylő folyamatos megfigyelésének megkönnyítésére drónokat is be kellene vetni, és lehetővé kellene tenni, hogy a veszélyesként számon tartott embereket eltiltsák tömegrendezvények - egyebek mellett karácsonyi vásárok és labdarúgó stadionok - látogatásától.

Ezzel együtt meg kellene szigorítani a beléptetési szabályokat az ilyen eseményeken, és kötelezni kellene a rendezvények biztosításával foglalkozó magán biztonsági szolgálatokat a munkatársak kiválasztására, ellenőrzésére vonatkozó eljárások szigorítására és az alkalmazottak továbbképzésére.

Az SPD azt is javasolja, hogy konkrét veszély esetén a biztonsági szervek szűkíthessék a lehetséges merénylők kommunikációs lehetőségeit és pénzügyi mozgásterét. Az elképzelés szerint engedélyezni kellene, hogy a hatóságok ideiglenesen megtilthassák az ilyen embereknek a mobiltelefon-használatot és korlátozhassák bankszámlaműveleteiket, az átutalást és a kézpénzfelvételt, vagy akár be is fagyaszthassák számláikat.

A német szociáldemokraták egy sor nemzeti szintű intézkedés mellett azt is sürgetik, hogy az uniós tagállamok lépjenek szorosabb együttműködésre. A javaslatokat rögzítő dokumentum szerint "kisállamisággal nem lehet harcolni a terror ellen", ezért a német szövetségi és tartományi bizonsági szervek és nemzetbiztonsági szolgálatok közös terrorelhárító központjának (GTAZ) mintájára érdemes lenne fölépíteni egy közös európai terrorellenes központot.

Az iszlamista terrorizmus veszélyével kapcsolatban a pártelnök-alkancellár Sigmar Gabriel is az eddiginél határozottabb hangot ütött meg egy vasárnapi lapinterjúban. A politikus a Bild am Sonntag cím lapnak Szaúd-Arábia és az IÁ elleni küzdelem összefüggéseiről szólva elmondta, hogy az IÁ ellen szervezeődött nemzetközi koalíciónak szüksége van a szunnita vezetésű sivatagi királyságra, ezért nem szabad azt "miden nap pellengérre állítani". Ugyanakkor világossá kell tenni a rijádi vezetés számára, hogy nem hunyhat szemet többé a felett, hogy "Szaúd-Arábiából vahabita mecseteket támogatnak a világ minden részén".

Hozzátette: Németországban is ezekből a vahabita (az iszlám szunnita ágának egy rendkívül konzervatív irányzata) közösségekből származik számos olyan iszlamista, akiket a hatóságok terrorcselekmény elkövetésére hajlamos vallási szélsőségesként tartanak számon.

Hangsúlyozta, hogy a radikális iszlamizmus "nem kevésbé veszélyes, mint a jobboldali radikalizmus". Azonnal lépni kell, ha az ilyen közösségekben erőszakra szólítanak fel és gyűlöletet szítanak, és "pontosan ugyanazt a mércét" kell alkalmazni, mint az erőszakos cselekményeket elkövető jobboldali radikálisoknál.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 25. 14:49, péntek | Külföld

Megháromszorozódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022 első hét hónapjában.

2022. November 25. 07:35, péntek | Külföld

Felmérés: a britek 60 százaléka szerint rosszul alakulnak a dolgok a kilépés óta

A csütörtökön ismertetett legfrissebb felmérés szerint a brit választók csaknem 60 százaléka tartja úgy, hogy rosszul alakulnak a dolgok a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta.

2022. November 25. 07:32, péntek | Külföld

Elon Musk \"amnesztiát\" hirdetett - feloldják a korábban felfüggesztett Twitter fiókokat

\"Amnesztiát\" hirdetett a Twitter tulajdonosa csütörtökön a közösségi oldal korábban felfüggesztett felhasználóira vonatkozóan.