Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 29. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Tízezer vendéglátóhely szűnik meg a játékadó emelés miatt

Tízezer vendéglátóhely szűnik meg a játékadó emelés miatt

Begyűrűzik a vendéglátóiparba is szerencsejáték szektor csődje.

Tízezer játékteremként is üzemelő vendéglátóhely szűnik meg országszerte a következő negyedévben a nyerőgépiparra kivetett ötszörös játékadó emelést tartalmazó törvény november 1-jei hatályba lépésekor – tudatta a Magyar Szerencsejáték Szövetség a regionális bizottságok beszámolói alapján.

November 2-án megkezdődik a nyerőgépek leadása, kígyózik majd a sor a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályánál, valamint a megyei munkaügyi központok előtt is, ugyanis több tízezer ember kerül be a szociális hálóba és igényel majd munkanélküli segélyt. November elejétől februárig a piacon működő pénznyerő automaták hetven százalékát visszaadják az üzemeltetők (24 ezer nyerőgépből 17 ezret vonnak ki a forgalomból) és 30 ezer ember válik munkanélkülivé.

Az iparág értetlenül áll a parlament döntése előtt, hiszen a szakma minden lehetséges fórumon tudatta a törvényhozókkal, hogy a nyerőautomatákat érintő ötszörös adóemelés eredményeként 1200 magyar vállalkozás kerül a csőd szélére és több tízezer munkavállaló néz majd szembe a teljes egzisztenciális ellehetetlenüléssel. A szakma és több tízezer alkalmazott választópolgár nyílt levélben kérte a miniszterelnök úrtól, hogy a kormány adjon időt a szerver alapú üzemeltetésre történő átállásra és az adóemelés bevezetését tolja el jövő őszig, mert akkor nem kell a vállalkozásokat felszámolni és nem kell az alkalmazottakat elbocsátani. A költségvetésbe adók és járulékok címén hetvenmilliárd forintot fizető, hatvanezer embert alkalmazó iparág azonban eddig nem kapott érdemi választ, ezért az iparág képviselői és a munkavállalók újra a döntéshozókhoz fordultak.

Hatvanezer munkavállaló írt levelet az országgyűlési képviselőknek, amelyben azt kérik: ha egyes vállalkozások munkahely teremtési törekvéseit fejenként több millió forinttal támogatják, vegyék figyelembe a nyerőgépiparban dolgozók érdekeit is, hiszen a szakmának munkahely megőrzési támogatás címszóval mindössze annyi volt a kérése, hogy kapjon egy kis haladékot a játékadó 100.000 Ft/gép/hó ötszörösére emelésének bevezetése előtt. Így lenne idő az átállásra, amelynek a szakma szerint jelenleg nem is adottak a feltételei, ugyanis a szerver alapú üzemeltetésre való áttéréshez még a törvény végrehajtási rendelete sem készült el. Az iparág tagjai tehát nem tudják, milyen feltételekkel maradhatnak majd a piacon, ráadásul novembertől a vállalkozások többsége nem tudja majd kitermelni az ötszörös játékadót, lehúzzák a rolót, több tízezer család megélhetési forrása szűnik meg, és még a kormány sem éri el a szándékát. Az átgondolatlanul megemelt adó a 2012-es év végére nemhogy többlet adóbevételt, hanem jelentős adóbevétel kiesést prognosztizál és egy túlterhelt szociális hálót.

A szakma képviselői, és a munkavállalók azt kérték a parlamenti képviselőktől, legalább egyikük kezdeményezze zárószavazás előtti képviselői indítványban a játékadó bevezetésének elhalasztását, hogy több tízezer család megmeneküljön a biztos anyagi csődtől.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt