Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. December 22. 07:58, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Több mint 400 milliárd forint kárt okoznak a hamisított játékok az EU-ban

Több mint 400 milliárd forint kárt okoznak a hamisított játékok az EU-ban

A hamisított játékok csaknem 1,5 milliárd euró (több mint 400 milliárd forint) éves bevételkiesést okoznak az Európai Unió tagállamaiban, ami a játékipar forgalmának mintegy 12 százalékát jelenti;

a Magyarországot érő kár évente átlagosan 3,41 milliárd forint - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hétfőn, az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának jelentése alapján.

A jelentést készítő szakértők szerint a játékiparhoz kapcsolódó szektorokat is figyelembe véve éves átlagban mintegy 2,3 milliárd euró (710 milliárd forint) volt az uniós veszteség a hamisított játékok miatt a 2007-2012-es időszakban.

Becslések szerint közvetlenül a játékiparban évente 6150 ember vesztette el a munkáját ebben az időszakban. A közvetett hatásokat is tekintve mintegy 13 ezren váltak munkanélkülivé évente az EU tagállamaiban a hamisított babák, akcióhősök, állatfigurák, játékhangszerek, elektronikus játékok, szerencsejátékok, kirakós- és kártyajátékok, valamint társasjátékok miatt.

A játékhamisítás átlagosan évi 370 millió euró adóbevétel-kiesést jelentett a tagállamoknak.

A tanulmány szerint az EU országaiban a szektor teljes forgalma - figyelmen kívül hagyva a viszonteladókat - 10,6 milliárd euróra tehető.

A negatív tendencia leginkább a kisebb méretű cégeket érinti, a játékiparhoz kapcsolódó 5200 vállalkozás 99 százaléka olyan kis- és középvállalkozásokból áll, amelyek átlagosan 8 munkavállalót foglalkoztatnak.

Magyarországon az elmúlt években a hamisított játékok miatt évente átlagosan 351 ember vesztette el a munkáját, és a hamisítás éves szinten 3,41 milliárd forintnyi kárt jelent az országnak - idézi a HENT közleménye Bendzsel Miklóst, a testület elnökhelyettesét, aki szerint az unió, illetve a tagállamok határozott és egységes fellépése mellett arra is szükség van, hogy a fogyasztói hozzáállás jelentősen megváltozzon.

Címkék: hamis, játék, kár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése