Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Április 18. 17:01, szerda | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Több mint ezer év börtönbüntetésre ítéltek két ETA-terroristát

Több mint ezer év börtönbüntetésre ítéltek két ETA-terroristát

A spanyol legfelsőbb bíróság összesen több mint ezer év börtönbüntetésre ítélt szerdán két ETA-terroristát egy 2005-ben elkövetett madridi bombamerénylet miatt.

Liher Aretxabaleta és Alaitz Aramendi Juanarena vádlottakra fejenként 535 éves szabadságvesztést szabott ki a legfelsőbb bíróság, amely ezzel megerősítette a központi büntetőbíróság korábbi ítéletét az ügyben.

A bíróság megállapította, hogy a két férfi 2005 május 25-ére virradó éjjel Madridban ellopott egy furgont, amelybe nagy erejű, saját készítésű robbanóeszközt rejtett, majd azt leparkolta a spanyol főváros San Blas nevű kerületében egy forgalmas utca sarkán.

A pokolgép másnap délelőtt robbant fel, és 45 embert, köztük 14 rendőrt megsebesített.

Egy névtelen telefonáló a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet nevében háromnegyed órával korábban figyelmeztette a készülő merényletre a Gara című baszk napilapot, pontosan megjelölve, hogy a robbanószerkezetet egy Renault kisteherautóban rejtették el.

A bejelentés nyomán a rendőrségnek még a robbanás előtt sikerült a helyszínre érkeznie és lezárnia a megjelölt körzetet.

A merényletet nyolc nappal azután követték el, hogy a spanyol parlament felhatalmazta a kormányt, kezdjen béketárgyalásokat a szakadár terrorszervezettel, ha az lemond az erőszakról. A tárgyalási törekvések a nem szűnő merényletek miatt zsákutcába jutottak másfél évvel később.

A független, szocialista baszk állam megteremtésért több mint 50 évig, véres merényletekkel harcoló szervezet 858 ember haláláért tehető felelőssé.

Az ETA tavaly jelentette be, hogy miután 2011-ben felhagytak a fegyveres harccal, megmaradt fegyvereiket átadják a hatóságoknak.

Az elrejtett fegyverarzenál lelőhelyeinek listáját a francia hatóságoknak juttatták el, amely több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot és lőszereket is lefoglalt múlt áprilisban Baszkföld francia részén.

A madridi konzervatív kormány viszont közölte, hogy a terroristák ennek ellenére nem reménykedhetnek kedvező elbánásban vagy büntetlenségben, az ETA-nak pedig bocsánatot kellene kérnie, és azonnal fel kellene oszlatnia magát.

A Gara című baszk napilap február végén írt arról, hogy a terrorszervezetnek szándékban áll még ebben az évben beszüntetni működését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.