Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Június 05. 14:51, szombat | Külföld
Forrás: Gebauer Szabolcs, az MTI tudósító jelenti - illusztráció: pixabay

Tovább lazított a járványügyi korlátozásokon Belgium

Tovább lazított a járványügyi korlátozásokon Belgium

A koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli korlátozások további enyhítését jelentette Belgium, június 9-től egyebek mellett megnyithatnak az éttermek és bárok belső helyiségei is,

a mostanáig távmunkában dolgozók szerdától hetente egy napra bemehetnek munkahelyükre.

Alexander De Croo belga miniszterelnök péntek esti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a járványügy helyzet szempontjából zöld és narancssárga besorolású országokból érkezők esetében továbbra sincs karantén-, illetve tesztkötelezettség.

Belgium május 31-én átsorolta Magyarország egész területét a narancssárga utazási kategóriába, ezzel a Magyarországról Belgiumba utazók esetében megszűnt a negatív PCR-teszt- és az automatikus karanténkötelezettség is.

A belga miniszerelnök ugyanakkor elmondta, hogy a járványügyi szempontból magas kockázatú, piros besorolású országokból érkező belga állampolgárok, vagy érvényes belga tartózkodási engedéllyel rendelkezők továbbra is karantén- és koronavírus-tesztkötelezettségre számíthatnak. A nem belga állampolgárok belépése egyelőre tilos az országba, kivéve feltétlenül szükséges esetben. A beutazáshoz szükséges online űrlap kitöltése mindenki számára kötelező marad. Noha nem tiltott, Belgium továbbra sem ajánlja az Európai Unión kívüli országokba történő utazást - emelt ki.

Közölte, hogy az éttermek és bárok kül- és beltérben egyaránt fogadhatnak vendégeket, bezárniuk legkésőbb 23.30-kor kell. Az idáig távmunkában dolgozók szerdától hetente egy napra bemehetnek munkahelyükre, de a kormány továbbra is azt kéri, aki csak teheti, továbbra is otthonról dolgozzon - közölte.

Július 1-jétől a piacokon és a vásárcsarnokokban már nem korlátozzák a látogatók számát. A sokakat vonzó rendezvényeken, például a koncerteken és a fesztiválokon való részvételhez teljes beoltottságra van szükség. A még nem beoltottaknak egy több napos rendezvényen kétnaponta antigéntesztet kell végeztetniük.

A belga közegészségügyi hatóság arról számolt be pénteken, hogy folytatódott a járványügyi mutatók csökkenése. Az elmúlt hét nap adatait tekintve átlagosan naponta 1875 embernek lett pozitív a koronavírustesztje. Az adat 8 százalékkal marad el a múlt hétvégén feljegyzett számoktól. A belga kórházakba a hét folyamán átlagosan naponta 78 koronavírusos beteget szállítottak, ez 24 százalékkal alacsonyabb az előző hétnapos időszakhoz képest. Kórházban jelenleg 1063 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, közülük 364 beteget ápolnak intenzív osztályon. Naponta átlagosan 13 ember halt meg a vírus következtében, 24 százalékkal kevesebben, mint egy hete.

A járvány kezdete óta 1 066 957 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 24 995-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben Belgiumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.