Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Január 25. 10:01, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Túlságosan kevés nő megy el méhnyakrákszűrésre Magyarországon

Túlságosan kevés nő megy el méhnyakrákszűrésre Magyarországon

Járay Balázs patológus szerint túl kevés nő megy el méhnyakrákszűrésre Magyarországon.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában, hogy most van Európában a méhnyakrák-megelőzési hét, amely szombaton ér véget.

Járay Balázs elmondta, hogy Magyarországon a szűrendő nők mindössze húsz-harminc százalékát vizsgálják meg az állami ellátórendszerben, és becslések szerint a magánorvosoknál megjelentekkel együtt is csupán negyven-negyvenöt százalékos ez az arány. Holott a szűréstől akkor várható jelentős eredmény, ha a célcsoport hetven-nyolcvan százaléka részt vesz rajta - emelte ki.

A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 évesnél fiatalabb nők körében. Magyarországon évente 450 nő hal meg e betegség következtében, ők főként fiatal, harmincas éveikben járó anyák. Az idejében felismert betegség ugyanakkor teljes mértékben gyógyítható, ezért fontos, hogy növekedjen a szűrési hajlandóság - hangsúlyozta Járay Balázs.

Címkék: méhnyakrák, szűrés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.