Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 29. 14:03, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Világelső lett Magyarország a fogturizmusban

Világelső lett Magyarország a fogturizmusban

Globálisan is vezetővé vált Magyarország a fogászati turizmus területén mostanra egyes becslések szerint.

Európában már évek óta vezetőnek számít az ország, most azonban a globális listán eddig élen álló, az amerikaiak által kedvelt Mexikót is sikerült megelőzni – írja a Világgazdaság.

Magyarországot elsősorban természetesen nyugat-európai páciensek választják, 2011-ben a legtöbben Ausztriából, Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Franciaországból érkeztek. Tavaly a fogászati kezelésre érkező külföldiek 65-70 milliárd forintot költöttek orvosi szolgáltatásokra, és a fogászati turizmus további 13-16 milliárd forint forgalmat generált a kapcsolódó szektorokban, így például a szállodai, és vendéglátó-iparban. Bár a 70 ezer turista az összes beutazó számához képest nem tűnik soknak, fontos megjegyezni, hogy az orvosi kezelésre érkező külföldiek kiemelkedően hosszú ideig maradnak Magyarországon: az átlagos fogászati turista minimum 5-8 vendégéjszakát tölt el hazánkban, de ez az időtartam a fogászati kezelés bonyolultságától függően akár 2 hét is lehet. Ráadásul egyre többen érkeznek kísérővel, családdal, így jelenleg hozzávetőlegesen 600-800 ezer vendégéjszaka köthető a szektorhoz.

Magyarország nem véletlenül ilyen felkapott célpont, itt ugyanis a betegek utazással, hotellel, étkezéssel együtt még mindig 50 százalékot spórolhatnak. Éppen ezért – ahogy erre Szakonyi Gábor felhívta a figyelmet – a külföldiek általában a komplexebb, drágább beavatkozásokat végeztetik Magyarországon: a legfrissebb felmérések szerint a betegek legalább 2500 euró megtakarítás esetén indulnak el határon túli kezelésekre, az átlagköltés pedig 4500 euró.

A fogászati turizmusban rejlő lehetőségeket ugyanakkor más országok is felismerték, így hazánknak egyre erősebb konkurenciával kell szembenéznie, különösen Kelet- és Dél-Európában, ahol kezelések ára a magyarországival nagyjából egy szinten van. Ráadásul régiónkban egyre több helyen komoly állami támogatásban részesül a szektor, ami versenyelőnyt jelenthet a helyi fogászati rendelőknek.

Bár állami forráshoz már itthon is hozzájuthatnak a fogászati rendelők, a támogatás szintje egyelőre elmarad a kihívó országokétól. Az Innováció a fogászatban nevű GOP- és KMOP-pályázatok – amelyekben 3,5 milliárd forintos keret különítettek el kizárólag a fogászati rendelők és fogtechnikák részére – az idén január közepétől érhetőek el, s eddig közel 50 cég pályázott valamekkora összegre. Emellett a szektor vállalatai március elsejétől pályázhatnak a turisztikai célelőirányzat fogászati turizmus fejlesztésére elkülönített egymilliárd forintos keretére is. Itt a szakértők 40-60 pályázatra számítanak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.