Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Július 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Vízhűtéses szuperszámítógépet állítanak üzembe Németországban

Vízhűtéses szuperszámítógépet állítanak üzembe Németországban

Új szuperszámítógépet állítanak üzembe Németországban, a SuperMUC nemcsak a legnagyobb teljesítményű berendezés lesz Európában, hanem az első a világon, amelynek hűtését vízzel oldják meg.

Az IBM és a bajor tudományos akadémia Leibniz számítástudományi kutatóintézetének (LRZ) közös vállalkozásában 3 petaflop maximális teljesítményű, vagyis másodpercenként hárombillió művelet elvégzésére alkalmas számítógépet építettek.
A 100 tonnás berendezés 500 négyzetmétert foglal el, teljesítménye pedig olyan, mintha 3 milliárd ember másodpercenként egyszerre fejenként egymillió műveletet hajtana végre zsebszámológéppel. Ez azonban világviszonylatban nem kiemelkedő, a SuperMUC csak Európában az első, a szuperszámítógépek globális rangsorában az ötödik.
Ugyanakkor a processzorok hűtését egyedülálló módon egy melegvizes berendezéssel oldották meg. Az eljárás fő előnye, hogy igen takarékos, a hagyományos léghűtéses technológiához képest 40 százalékkal kisebb az energiaigénye, a 40 Celsius-fokos vizet keringető rendszer révén így évente 850 ezer eurót takarítanak meg, és az elhasznált vizet télen az intézet fűtésére használják majd. További előny, hogy a vízhűtés szinte kolostori csendet biztosít, míg a hagyományos technológiát alkalmazó intézetekben gyakran csak fülvédővel lehet a szuperszámítógépek közelében tartózkodni a hűtőberendezések zaja miatt.
Az új szuperszámítógépet pénteken adja át Anette Schavan német oktatási és kutatási miniszter és Wolfgang Heubisch, a bajor tartományi kormány szakminisztere a München térségében fekvő Garchingban működő LRZ-ben. A több mint 155 ezer processzorral felszerelt gép használatára évente többször lehet pályázni egy nemzetközi összetételű testületnél. A túljelentkezés átlagosan ötszörös. A berendezést az első időszakban 23 európai ország tudósai, valamint török és izraeli kutatók projektjeiben alkalmazzák, egyebek között orvostudományi, matematikai és csillagászati kérdésekre keresnek választ a segítségével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.